Up board class 10 english supplementary reader chapter 1 The Inventor Who Kept His Promise : Thomas Alva Edison full solution

up board class 10 english supplementary reader chapter 1 The Inventor Who Kept His Promise : Thomas Alva Edison full solution

chapter 1 The Inventor Who Kept His Promise : Thomas Alva Edison

chapter 1 The Inventor Who Kept His Promise : Thomas Alva Edison
chapter 1 The Inventor Who Kept His Promise : Thomas Alva Edison

SUPPLEMENTARY READER chapter-1 The Inventor Who Kept His Promise

The Inventor Who Kept His Promise : Thomas Alva Edison


Summary in English

The Inventor Who Kept His Promise : Thomas Alva Edison


This is the story of Thomas Alva Edison. In his childhood, he did many experiments. He was fond of asking questions and he was never satisfied till he got the right answers. One day in the classroom, he asked his teacher “Madam, why can’t man fly like a bird?” His teacher replied, “Because man has no wings.” But Edison did not satisfy. He said to the teacher. “But kites have no wings and still we can fly them in the sky.” All the others boys laughed at him and the teacher, being angry at him, turned him out the school.


Edison’s mother proved a best teacher for him. With her guidance and suggestions Edison made some good progress. Some of his experiments were silly but he learnt a lot from them. One day the bird and the worms scene gave Edison a new idea. He caught hold of a few worms, beat them
Then he asked a servant girl to drink it with the result that the poor girl fell ill. In a poultry form Edison watched a hen, sitting on its eggs. The next morning he got a dozen eggs and sat on them. He got nothing but he had only smashed the eggs and spoilt his shorts. So, he got a good beating from his mother that day.


Edison was very fond of books and read quite a lot of them. His father gave him twenty-five cents for every book he read. Soon, he bought more books and set up a small laboratory. After some time, when Edison needed more money to carry on his experiments, he decided to take up a job in the railway. Later on, he decided to produce his own newspaper. He bought an old printing press and set it up in a railway wagon. He edited and printed his paper, sold a number of copies and made more money. With the money he got, he set up a small laboratory in his railway wagon. One day in the wagon, there was a sudden jolt and a bit of phosphorus fell on the floor of his carriage and it caught fire. So he was dismissed at the next station .


One day in a factory, the important machine stopped suddenly, Edison repaired it within a short time, and thus, he was given a good job in the factory.
In 1878, Edison made a machine that could reproduce the human voice. It was the Gramophone. In the same year, he began to work on an electric lamp. He promised the Americans to give them electric light in two years. When he said this, all the scientists laughed at him. On 4th September, 1882, for the first time, New York shone in the brightness of electric lights.


Edison made forty war-time inventions and was awarded a madel for his service. He died on 18th October, 1931. Thus ended the great and eventful life of a man who enriched human life and its happiness.

Up board class 10 english supplementary reader chapter 1 The Inventor Who Kept His Promise : Thomas Alva Edison full solution


Summary in Hindi

THE INVENTOR WHO KEPT HIS PROMISE : THOMAS ALVA EDISON


यह थॉमस एल्वा एडिसन की कहानी है। अपने बचपन में भी वह अनेक प्रयोग करता था। वह प्रश्न पूछने का शौकीन था और वह कभी भी संतुष्ट नहीं होता था जब तक उसे सही उत्तर नहीं मिल जाते थे। एक दिन कक्षा में उसने अपनी अध्यापिका से कहा, “मैडम, मनुष्य पक्षी की तरह क्यों नहीं उड़ सकता?” उसकी अध्यापिका ने उत्तर दिया, “ क्योंकि मनुष्य के पास पंख नहीं होते।’ परंतु एडिसन संतुष्ट नहीं हुआ। उसने अध्यापिका से कहा, “किंतु पतंगों के पंख नहीं होते हैं फिर भी हम उन्हें आकाश में उड़ा सकते हैं।” सभी लड़के उस पर हँसे और अध्यापिका ने उस पर नाराज होकर उसे स्कूल से निकाल दिया।


एडिसन के लिए उसकी माँ सबसे अच्छी अध्यापक सिद्ध हुई। उनके मार्गदर्शन और सुझावों से एडिसन ने काफी उन्नति की। उसके कुछ प्रयोग मूर्खतापूर्वक थे किंतु उसने उनसे बहुत कुछ सीखा।
एक दिन चिड़िया और कीड़ों को देखकर एडिसन के दिमाग में एक नया विचार आया। उसने कुछ कीड़ों को पकड़ा, उन्हें एक प्याली में पीसा और पानी में मिलाया। तब उसने अपनी नौकरानी, एक लड़की से उसे पीने को कहा। परिणामस्वरूप बेचारी लड़की बीमार पड़ गई।


एक मुर्गी फार्म में उसने मुर्गी को अपने अंडों पर बैठे देखा। अगली सुबह वह एक दर्जन अंडे लाया और उन पर बैठ गया। उसे कुछ नहीं मिला बस उसने अंडों को तोड़ दिया और अपना निकर खराब कर लिया। उस दिन उसकी माँ ने उसकी बहुत पिटाई की।
एडिसन किताबों का बहुत शौकीन था और उन्हें काफी संख्या में पढ़ता था। उसके पिता उसको प्रत्येक किताब के लिए जिन्हें वह पढ़ता था पच्चीस सैंटस देते थे। जल्दी ही उसने कुछ और किताबे खरीदीं और एक प्रयोगशाला स्थापित कर ली।

कुछ समय के बाद एडिसन को अपने प्रयोगों को जारी रखने के लिए कुछ धन की आवश्यकता हुई। उसने रेलवे में नौकरी करने का निश्चय किया। बाद में उसने अपना ही अखबार निकालने का निश्चय किया। उसने एक पुरानी छपाई मशीन खरीदी और इसको अपने रेलगाड़ी के डिब्बे में लगा लिया। उसने स्वयं ही अखबार को संपादित किया, छापा और उसको काफी संख्या में बेचा और बहुत धन कमाया। जो धन उसे प्राप्त हुआ उससे उसने रेलगाड़ी के डिब्बे में एक प्रयोगशाला लगा ली। एक दिन डिब्बे में अचानक एक झटका लगा और थोड़ा सा फास्फोरस डिब्बे के फर्श पर गिर गया और उसमें आग लग गई। इसलिए उसे अगले स्टेशन पर नौकरी से निकाल दिया गया।

एक दिन कारखाने में एक महत्वपूर्ण मशीन अचानक खराब हो गई। एडिसन ने उसकी थोड़े समय में ही मरम्मत कर दी और इस प्रकार उसे कारखाने में एक अच्छी नौकरी मिल गई। 1878 में एडिसन ने एक ऐसी मशीन बनाई जो मनुष्य की आवाज को पुनः उत्पन्न कर सकती थी। यह ग्रामोफोन था। उसी वर्ष उसने बिजली के बल्ब पर काम करना शुरू कर दिया। उसने अमेरिकावासियों से दो वर्ष में बिजली का प्रकाश देने का वायदा किया, सभी वैज्ञानिक उस पर हँसे। 4 सितंबर,1882 को पहली बार न्यूयार्क बिजली के प्रकाश की चमक में जगमगा उठा।

_ एडिसन ने युद्ध के समय चालीस आविष्कार किए और उसे उसकी सेवा के लिए पुरस्कृत किया गया। 18 अक्टूबर,1931 को उसकी मृत्यु हो गई। इस प्रकार एक ऐसे व्यक्ति का महान् और उपलब्धियों से भरा जीवन समाप्त हो गया जिसने मानवीय जीवन और उसकी खुशियों को धनी बनाया।

WORD-MEANING -Up board class 10 english supplementary reader chapter 1 The Inventor Who Kept His Promise : Thomas Alva Edison full solution

1—When you want…………………………………………alot from them.
invented ………………………..आविष्कार किया
childhood ………………………..बचपन
experiments ………………………..- प्रयोग
satisfied………………………..संतुष्ट होना
patience – धैर्य
stupid………………………..मूर्ख
guidance ………………………..- पथ-प्रर्दशन
progress………………………..उन्नति
closely ……………………….. निकट से
silly……………………….. मूर्खतापूर्ण

2—-One morning………………………………………………………….in his experiments.
watching -……………………….. ध्यानपूर्वक देखना
a few worms………………………..कुछ कीड़े-मकोड़े
beak ………………………..चोंच
able………………………..समर्थ, सक्षम
eats ………………………..खाती हैं
himself………………………..स्वयं
wanted……………………….. चाहता था
caught hold beat……………………….. पीसा
pulp………………… लुगदी
mixed ………………………..मिला दिया
wonderful ………………………..आश्चर्यजनक
believed ………………………..विश्वास किया
fell ill ………………………..बीमार पड़ गई
warned ………………………..सावधान किया
silly………………………..मूर्खतापूर्ण
poultry farm -……………………….. मुर्गीपालन फार्म
chickens………………………..चूजे
hatcheggs ………………………..- अंडे सेना
smashed………………………..तोड़ डाले, चकनाचूर कर दिया
spoilt ………………………..- खराब कर ली
shorts………………………..निकर
good beating ………………………..- बहुत पिटाई हुई
funny boy………………………..विचित्र बालक fond of शौकीन था
widely………………………..व्यापक रूप से
pocket, money ………………………..- जेब खर्च
laboratory………………………..प्रयोगशाला
encouraged ………………………..- प्रोत्साहित करना

UP BOARD CLASS 10 ENGLISH POETRY CHAPTER 3 THE PERFECT LIFE SUMMARY AND CENTRAL IDEA

3—-After some time………………………………………………….. improved laboratory.
needed ………………………..- आवश्यकता है
to carry on………………………..जारी रखना
knowledge ………………………..ज्ञान
decided………………………..निश्चय किया
agreed ………………………..सहमत हो गए
travelled………………………..यात्रा की
earned ………………………..कमाए
supper………………………..रात्रि भोज
dollor……………………….. अमेरिका का सिक्का
printing press………………………..छपाई मशीन
wagon ………………………..डिब्बा
edited………………………..संपादन किया
affected……………………….. प्रभावित किया
turned………………………..मुड़ी
round a corner- ………………………..घूमकर कोने पर
sudden………………………..अचानक
jolt ………………………..झटका
a bit………………………..थोड़ी सी मात्रा में
phosphorus -……………………….. फॉस्फोरस
carriage………………………..गाड़ी
caught fire ………………………..आग पकड़ ली
spread………………………..फैल गई
shouted ………………………..चिल्लाया
put out………………………..बुझाना
paid off ……….. चुका दिए
dismissed……………………….. निकाल दिया
different ………..अलग-अलग
libraries ………………पुस्तकालय
experts factories ………………- कारखाने
important ………..महत्वपूर्ण
repaired………………- मरम्मत की
debts ………………कर्ज
improve………..सुधारना, बढ़ाना

4—–The next six years …………………………….. electric lights.
series ……. ……. श्रृंखला
inventions ……. आविष्कारों
quickly – …………..जल्दी
fame ………….. प्रसिद्धि
reproduce…………..दुहराना, उत्पन्न करना
racing against time …….- समय के विपरीत दौड़ना
actually………….. वास्तव में
invited …………..बुलाया गया
electric lamp …….- बिजली का बल्ब
scientists …………..वैज्ञानिक
laughed ………………… हसे
performed …………..किए
impossible – असंभव
shone………….. चमका
brightness…………..रोशनी

5—–Edison served his……………………………………… great example.
served………….. सेवा की
World War ………………….. विश्व युद्ध
awarded ……………………….पुरस्कृत किया गया
celebrated……………………………..मनाई गई
received – …………………………..स्वागत किया
honoured …………………सम्मानित किया
function …………………………..उत्सव
illness …………………………………….बीमारी
worse………………………….. और भी बुरी
eventful………………………….. विख्यात
enriched ………………………….. भर दिया
darkness …………………………..अंधकारपूर्ण
follow …………………………..अनुसरण करना
great example ……………..महान उदाहरण

SUBJECTIVE Short answer type questions


Q1: What did Edison love to do during his childhood?
(एडिसन को अपने बचपन में क्या करना प्रिय था?)
Ans: Edison loved to do experiments during his childhood.
(एडिसन को अपने बचपन में प्रयोग करना प्रिय था।)
Q2: Why was Edison taken out of the school?
(एडिसन को स्कूल से क्यों निकाल दिया गया?)
Ans: Edison was taken out of the school because his teacher thought him naughty and stupid.
(एडिसन को स्कूल से इसीलिए निकाल दिया गया क्योंकि उसकी अध्यापिका उसे नटखट तथा मूर्ख समझती थी।)


Q3: How did Edison’s mother become his best teacher?
(एडिसन की माँ उसकी सबसे अच्छी अध्यापक कैसे बन गई?)
Ans: Edison’s mother became his best teacher because she always tried to give a satisfactory answer to his
questions and was never tired of his questions.
(एडिसन की माँ उसकी सबसे अच्छी अध्यापक बन गई क्योंकि वह सदैव उसके प्रश्नों का उत्तर संतोषजनक रूप से देती थी
और उसके प्रश्नों से कभी नहीं थकती थी।)


Q4: What did Edison think when he saw birds flying?
(जब एडिसन ने उड़ते हुए पक्षियों को देखा, उसने क्या सोचा?)
Ans: When Edison saw birds flying, he thought, “Man can also fly if he eats worms.”
(जब एडिसन ने पक्षियों को उड़ते हुए देखा, उसने सोचा, “मनुष्य भी उड़ सकता है यदि वह कीड़े खाए।”)
Q5 : What did Edison give the servant girl to drink? Why?
(एडिसन ने नौकरानी को क्या पीने के लिए दिया? क्यों? ) Ans: Edison gave the servant girl a mixture of worms to drink for his experiment.
(एडिसन ने अपना प्रयोग करने के लिए नौकरानी को कीड़ों का मिश्रण पीने के लिए दिया।)


|Q6: What happened to the girl?
(लड़की को क्या हुआ?) Ans: After drinking the mixture the girl didn’t fly but she fell ill.
(मिश्रण पीने के बाद लड़की हवा में नहीं उड़ी बल्कि वह बीमार पड़ गई।)
Q7: What did Edison see at the poultry farm?
(मुर्गीपालन फार्म पर एडिसन ने क्या देखा?)
Ans: At the poultry farm Edison saw a hen, sitting on its eggs.
(मुर्गीपालन फार्म पर एडिसन ने अपने अंडों पर बैठी एक मुर्गी को देखा।)


Q8: Why did Edison take up the job of railway?
(एडिसन ने रेलवे की नौकरी प्रारंभ क्यों की?)
Ans: Edison took up the job of railway because he needed some money to meet the expenses on his
experiments.
(एडिसन ने रेलवे की नौकरी प्रांरभ की क्योंकि उसे अपने परीक्षणों पर होने वाले खर्च के लिए धन की आवश्यकता थी।)

Q9: Why was Edison dismissed from the job of railway?
(एडिसन को नौकरी से क्यों निकाल दिया गया?)
Ans: During an experiment, a bit of phosphorus fell on the floor of the wagon and it caught fire so on account
of his careless Edison was dismissed from the job.
(एक प्रयोग के दौरान डिब्बे के फर्श पर थोड़ा सा फॉस्फोरस गिर गया, जिससे डिब्बे ने आग पकड़ ली। अत: एडिसन की
लापरवाही के कारण उसे नौकरी से निकाल दिया गया।)


Q10: How did Edison become famous in America?
(एडिसन अमरीका में प्रसिद्ध कैसे हुआ?)
Ans: Edison became famous in America by inventing the gramophone and electric light.
ग्रामोफोन और विद्युत-प्रकाश के आविष्कार से एडिसन अमरीका में प्रसिद्ध हो गया।)


Q11: What did Edison promise to the people of America?
(एडिसन ने अमेरिका के लोगों से क्या वायदा किया?)
Ans: Edison promised to the people of America that he would give them electric light in two years.
(एडिसन ने अमेरिका के लोगों से वायदा किया कि वह दो वर्ष में उन्हें विद्युत प्रकाश देगा।)
Q12: How did Edison serve his country during First World War?
(प्रथम विश्व युद्ध के समय एडिसन ने अपने देश की किस प्रकार सेवा की?)
Ans: Edison served his country during the first World War by making forty war-time inventions.
(एडिसन ने चालीस युद्धकालीन आविष्कार करके प्रथम विश्व युद्ध के समय अपने देश की सेवा की।)


[B] Short answer type questions on your understanding

Q1: Give any two examples to show that Edison was a naughty child.
(किन्हीं दो उदाहरणों द्वारा स्पष्ट कीजिए कि एडिसन एक शरारती लड़का था।)


Ans: First example: One day Edison saw a bird picking up a few worms in its beak and then flew away. He thought that when the bird was able to fly because it ate warms, man could also fly if he ate warms. So this experiment should be applied. Thus he made a mixture of a few worms and applied it upon the servant girl but after drinking it she fell ill.

Second example: Edison saw a hen hatching eggs. After seeing a hen he thought why he could not hatch eggs. He applied it but he had only smashed the eggs and spoilt his shorts. Conclusion: These examples shows that Edison was a naughty boy.


(प्रथम उदाहरण- एक दिन एडिसन ने एक चिडिया को अपनी चोंच में कुछ कीड़े उठाते हुए और उड़ते हुए देखा। उसने सोचा कि जब चिड़िया कीड़ों को खाकर उड़ने के योग्य हो गई तो आदमी भी कीड़ों को खाकर उड़ सकता है। अत: यह प्रयोग करना चाहिए। इस प्रकार उसने कुछ कीड़ों का मिश्रण बनाया और नौकरानी लड़की को दिया, लेकिन उसे पीने के बाद वह बीमार हो गई।
दूसरा उदाहरण- एडिसन ने मुर्गी को अंडे सेते हुए देखा। मुर्गी को देखने के बाद उसने सोचा कि वह क्यों नहीं अंडे से सकता। उसने यह किया लेकिन उसने केवल अंडों को कुचल दिया और अपना निकर खराब कर लिया।
निष्कर्ष-ये उदाहरण स्पष्ट करते हैं कि एडिसन एक शरारती लड़का था।)


Q2: How do you know that Edison loved to do experimens?
(आप कैसे जानते हैं कि एडिसन को प्रयोग करना अच्छा लगता था?)


Ans: Edison loved to do experiments. His father gave him twenty-five cents for every book he read. With this money he set up a small laboratory. He decided to do job in railway because he needed money to meet the expenses on his experiments. He set a laboratory in railway wagon. He did not waste his money in any other article. He spended all his money only for his experiments. This shows that he loved to do experiments.

(एडिसन को प्रयोग करना अच्छा लगता था। उसके पिता उसे प्रत्येक पुस्तक को पढ़ने पर पच्चीस सेंट्स देते थे। इस पैसे से उसने एक छोटी प्रयोगशाला स्थापित की। उसने रेलवे में नौकरी करने का निश्चय किया क्योंकि उसे अपने प्रयोगों पर होने वाले खर्च के लिए धन की आवश्यकता थी। उसने रेल के डिब्बे में एक प्रयोगशाला स्थापित की। वह अपने धन को किसी अन्य वस्तु पर खर्च नहीं करता था। वह अपना सारा धन अपने प्रयोगों पर ही खर्च करता था। यह स्पष्ट करता है कि उसे प्रयोग करना अच्छा लगता था।)


Q3: Why did Edison find his mother as his best teacher?
(एडिसन ने अपनी माँ को एक अच्छी अध्यापिका के रूप में कैसे पाया?)


Ans: Edison found his mother the best teacher for him because she always tried to give a satisfactory answer to his questions and was never tired of his questions. Edison found that his mother had patience enough to answer all his questions. With her help and guidance he made good progress. Really, Edison was fond of asking questions and he was never satisfied till he got right answers. In his childhood he was taken out from the school only due to asking questions. His teacher thought the boy was stupid and naughty because she had not enough patience to give him satisfactory answers. So we can say that Edison’s mother was the best teacher for him.

(एडिसन ने अपनी माँ को अपने लिए सबसे अच्छी अध्यापिका पाया क्योंकि वह सदैव उसके प्रश्नों का संतोषजनक उत्तर देने की कोशिश करती थी और उसके प्रश्नों से कभी नहीं थकती थी। एडिसन ने पाया कि उसके सभी प्रश्नों का उत्तर देने के लिए उसकी माता पर्याप्त धैर्य रखती है। उसकी सहायता तथा मार्गदर्शन से एडिसन ने अच्छी उन्नति की। वास्तव में एडिसन प्रश्न पूछने का शौकीन था और वह तब तक संतुष्ट नहीं होता था जब तक वह सही उत्तर नहीं पाता था। प्रश्न पूछने के कारण बचपन में वह स्कूल से निकाल दिया गया था। उसकी अध्यापिका उसे मूर्ख और शरारती समझती थी क्योंकि वह उसे संतोषजनक उत्तर देने के लिए पर्याप्त धैर्य नहीं रखती थी।
इसलिए हम कह सकते हैं कि एडिसन की माँ उसके लिए सबसे अच्छी अध्यापिका थी।)


Q4: What did Edison need more money?
(एडिसन को और धन की आवश्यकता क्यों थी?)

Ans: Edison was fond of experiments and reading books from his childhood. He set a small laboratory by the
money which his father gave him for reading books. He had read all the books he had. He needed more money because he wanted to buy more book to gain his knowledge. He also wanted to see new places and to meet new people. For all these purposes Edison needed more money.

(एडिसन प्रयोग करने तथा किताबे पढ़ने का शौकीन बचपन से ही था। उसने उस धन से एक छोटी-सी प्रयोगशाला स्थापित कर ली थी जो उसके पिता उसे पुस्तकों को पढ़ने के लिए देते थे। वह उन सभी पुस्तकों को पढ़ चुका था जो उसके पास थीं। उसे और धन की आवश्यकता हुई क्योंकि अपने ज्ञान को बढ़ाने के लिए वह और पुस्तकें खरीदना चाहता था। वह नए स्थानोंको देखना और नए लोगों से मिलना चाहता था। इन सभी उद्देश्यों के लिए एडिसन को और धन की आवश्यकता थी।)

Q5: What did Edison earn on the first day?
(एडिसन ने प्रथम दिन क्या कमाया?) UP BOARD CLASS 10 ENGLISH POETRY CHAPTER 3 THE PERFECT LIFE SUMMARY AND CENTRAL IDEA


Ans: Edison earned two dollors on the first day.
(एडिसन ने प्रथम दिन दो डॉलर कमाए।)
Q6: What promise did Edison make to his mother?
(एडिसन ने अपनी माँ से क्या वायदा किया?)
Ans: Edison promised his mother that he would give her a dollor every night from what he earned.
(एडिसन ने अपनी माँ से वायदा किया कि हर रात को वह जो कुछ भी कमाएगा उसमें से एक डॉलर उसे देगा।)


Q7: How do you know that Edison admired his mother a lot?
(आप कैसे जानते हैं कि एडिसन अपनी माँ की बहुत प्रशंसा करता था?)
Ans: Edison found his mother the best teacher. When he was taken out of the school, she supported him because she knew that he was not stupid. She encouraged him at that time when he needed her support most. She always answered all his questions in satisfactory manner. Edison found his mother had patience enough to answer all his questions. With her help and guidance he made good progress. There were the reasons that Edison admired his mother a lot.


(एडिसन ने अपनी माँ को सबसे अच्छी अध्यापिका के रूप में पाया। जब उसे स्कूल से निकाला गया, उसकी माँ ने उसे सहारा दिया क्योंकि वह जानती थी वह मूर्ख नहीं है। उसने उसे ऐसे समय पर प्रोत्साहन दिया जब उसे सहारे की अधिक आवश्यकता थी। वह हमेशा उसके प्रश्नों का संतोषजनक रूप से उत्तर देती थी। एडिसन ने पाया कि उसके प्रश्नों का उत्तर देने के लिए उसकी माता पर्याप्त धैर्य रखती है। उसकी सहायता और मार्ग-दर्शन से एडिसन ने अच्छी उन्नति की। यही कारण है
कि एडिसन अपनी माँ की बहुत प्रशंसा करता था।)


Q8: How do you know that Edison was a patriot?
(आप कैसे जानते हैं कि एडिसन देशभक्त था?)
Ans : Edison was a patriot. He served his country during the first World War, by making forty war-time
inventions. But, they were all for defence. Besides these he also invented gromophone and electric bulb.
(एडिसन एक देशभक्त था। चालीस युद्धकालीन आविष्कार करके एडिसन ने प्रथम विश्व युद्ध के समय अपने देश की सेवा
की। पंरतु वे सब रक्षा के लिए थे। इनके अतिरिक्त उसने ग्रामोफोन और इलेक्ट्रिक बल्ब का भी आविष्कार किया।)


Q9: Givea brief character sketch of Edison’s mother.
(एडिसन की माँ का संक्षिप्त चरित्र-चित्रण कीजिए।)
Ans: Introduction: Edison’s mother played an important role in the life of Edison. She encouraged Edison at every step of life. As a best teacher: Edison found his mother the best teacher for him because she always tried to gi satisfactory answer to his questions and was never tired of his questions. Her patience, help and guidance for Edison: Edison found that his mother had patience enough to answer all his questions and with her help and guidance he made good progress. Conclusion: It is said that there is a woman behind a successful man. Edison’s mother was behind his success and progress.


. (प्रस्तावना- एडिसन की माँ ने उसके जीवन में एक महत्वपूर्ण भूमिका निभाई। उसने जीवन के प्रत्येक कदम पर एडिसन को प्रोत्साहित किया। एक अच्छी अध्यापिका के रूप में- एडिसन ने अपनी माता को अपने लिए सबसे अच्छी अध्यापिका पाया क्योंकि वह सदैव उसके प्रश्नों का संतुष्ट उत्तर देने की कोशिश करती थी और उसके प्रश्नों से कभी नहीं थकती थी। उनका एडिसन के लिए धैर्य, सहायता तथा पद-प्रदर्शन- एडिसन ने पाया कि उसकी माता पर्याप्त धैर्य रखती हैं। उनके प्रश्नों के उत्तर देने से और उनकी सहायता तथा मार्गदर्शन से एडिसन ने अच्छी उन्नति की। निष्कर्ष- यह कहा जाता है कि प्रत्येक सफल व्यक्ति के पीछे एक औरत होती है। एडिसन की सफलता तथा उन्नति के पीछे
उसकी माँ थी।)


Q10: Compare the qualities of Edison as a boy with other normal child.
(एडिसन के बालक के रूप में गुणों की अन्य साधारण बच्चों से तुलना कीजिए।)


Ans: Edison was different to all the children of his age. We can compare his qualities as a boy with other
normal child in the following manner:


Qualities of EdisonOualities of other normal child
1-Edison was fond of asking questions and he was never satisfied till he got the right answer.
2–Edison was fond of reading books.
3–He spended all his money in buying more books and for his experiments.
4–Some of his experiments were silly but he learnt a lot from them.
5. At the age of twelve he decided to join railway because he didn’t want to trouble his parents for money. This was his selfrespecting attitude.
1—Usually a normal child can’t observe the article
so deeply as Edison did. So he can’t ask many
questions.
2- A normal child runs away from book.
3–A normal child spends his money in toys,
chocolates and on other playing items.
4-A normal child does not take interest in any
experiment.
5-. A normal child does not hasitate in asking money from his parents.

In this way we can say that Edison was extra-ordinary child and was very different with other normal child.

(एडिसन अपनी उम्र के सभी बच्चों से अलग था। हम उसके बालक के रूप में गुणों के अन्य साधारण बालक से निम्न प्रकार तुलना कर सकते हैं

UP BOARD CLASS 10 ENGLISH POETRY CHAPTER 3 THE PERFECT LIFE SUMMARY AND CENTRAL IDEA

एडिसन के गुण
अन्य साधारण बालक के गुण
1-एडिसन प्रश्न पूछने का शौकीन था और वह तब तक संतुष्ट नहीं होता था जब तक सही उत्तर नहीं पाता
2. एडिसन पुस्तकों को पढ़ने का शौकीन था।
3-. वह अपने सारे धन को और अधिक पुस्तकें खरीदने तथा अपने प्रयोगों पर खर्च करता था।
4. उसके कुछ प्रयोग मूर्खतापूर्ण थे परंतु उसने उनसे बहुत कुछ सीखा
5. बारह वर्ष की आयु में उसने रेलवे में नौकरी करने का निश्चय किया क्योंकि वह अपने माता-पिता को धन के लिए परेशान नहीं करना चाहता था। । यह उसके आत्म सम्मान की भावना थी।
1-प्राय: एक साधारण बालक वस्तुओं को इतनी गहराई से
नहीं देख सकता जितना कि एडिसन। इसलिए वह इतने था।
अधिक प्रश्न नहीं कर सकता।
2-साधारण बालक पुस्तकों से दूर भागता है।
3-साधारण बालक अपने धन को खिलौनों, चाकलेट और __
अन्य खेलने के सामान पर खर्च करता है।
4- साधारण बालक किसी प्रकार के प्रयोग में रुचि नहीं लेता।
5-साधारण बालक अपने माता-पिता से धन माँगने में नहीं हिचकिचाता |
एडिसन के गुण


इस प्रकार हम कह सकते हैं कि एडिसन एक प्रतिभाशाली बालक तथा अन्य साधारण बालक से अलग था।


OBJECTIVE type question

UP BOARD CLASS 10 ENGLISH POETRY CHAPTER 3 THE PERFECT LIFE
[A] Fill in the blanks with suitable words:
Ans:

1. Thomas Alva Edison was an American.

2- Edison was fond of doing experiments.

3-Edison invented gramophone in the year 1878.

4-On 4th September, 1882 for the first time, electric lights were lit in New Your.

5- Edison served his country during World War.

6- Edison died on 180ctober, 1931.

[B] Write ‘T’for true and F’for false for the following statements :


Ans: 1. Edison bought toys and sweets with his pocket money.

2-Edison was a stupid child.

3-Edison was fond of writing novels.

4-Edison’s parents encouraged him in his experiments.

5-Edison was never satisfied till he got the right answer.

6-Edison made the world happier and brighter.
ans– 1-f 2-f 3-f 4-t 5-T 6-T


[C] Multiple Choice Questions:

LANGUAGE
[A] Complete these spelling:

1-smashed 2. experiment

3- laboratory 4. inventions 5. scientists

6- inventor


[B] Give opposites of:

silly ………….. sensible

encourage …………discourage

earn –…………— spend

award ——punishment

receive—– send, give

brightness—…………– darkness.


[C] Make meaningful sentences using the given word/group of words:

fond of: My brother is fond of watching T.V.

flew down : After drinking water the parrot flew down in the sky.

caught hold of: Edison caught hold of a few worms for his experiment.

out of job : Anubhav is out of a job in those days.

carry on : Annanya carried on her practise till she got first position in Badminton.

up and down: There were many up and down in the life of Edison.

1 thought on “Up board class 10 english supplementary reader chapter 1 The Inventor Who Kept His Promise : Thomas Alva Edison full solution”

  1. Pingback: UP BOARD CLASS 10 ENGLISH SYLLABUS FREE DOWNLOAD – UP Board INFO

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top