Up Board Class 10 English Chapter -3 THE GANGA FULL SOLUTION सम्पूर्ण पाठ का हल प्रश्न और उत्तर सहित

Up Board Class 10 English Chapter -3 THE GANGA FULL SOLUTION सम्पूर्ण पाठ का हल प्रश्न और उत्तर सहित

Up Board Class 10 English Chapter -3 THE GANGA FULL SOLUTION


Q1: What was Nehru’s will? Describe its main points.
(नेहरू की वसीयत क्या थी? इसके मुख्य बिदुओं का वर्णन कीजिए।)
Ans: Pt. Nehru wrote this will and testament is New Delhi on June 21st 1954. Nehru wrote in his will that after his death, his body should be cremated wherever he dies. If he dies in a foreign country, his body should be cremated there. But his ashes should be brought to Allahabad. A small handful of these ashes should be thrown into the Ganga. The major portion of his ashes should be scattered over the fields of India from a high place. He wanted to become a part and parcel of India.


(प० नेहरू ने यह वसीयत 21 जून, 1954 में लिखी। नेहरू ने अपनी वसीयत में लिखा था कि उनकी मृत्यु के बाद उनके शरीर का वहीं पर दाह संस्कार किया जाए जहाँ कहीं भी उनकी मृत्यु हो। यदि वे विदेश में मरें तो उनके शरीर का दाह संस्कार वहीं पर कर दिया जाए। किंतु उनकी राख इलाहाबाद में लाई जाए। इस राख में से मुट्ठीभर राख गंगा में प्रवाहित कर दी जाए। उनकी राख का एक बड़ा भाग एक ऊँचे स्थान से भारत के खेतों में बिखेर दिया जाए। वे भारत का एक अभिन्न हिस्सा बनना चाहते थे।)


Q2: Why did Nehru call the Ganga ‘The river of India’?What did the Ganga mean to him?
(नेहरू ने गंगा को भारत की नदी’क्यों कहा? गंगा का उनके लिए क्या महत्व था?)
Ans: Nehru called the Ganga The river of India’ because it is loved by her people. The songs of India’s triumph, victories and defeats, racial memories, hopes and fears are interwined round the Ganga. It is also a symbol of India’s age-long culture and civilization which have ever been changing and everflowing like the Ganga. The Ganga reminded Nehru of snow-covered peaks and the deep valleys of the vast plains below, where his life and work had been shaped. The Ganga and Jamuna meant a lot to Jawaharlal Nehru. He had been attached to them ever since his childhood. His attachment had grown with years. He had watched their changing mood with the change of seasons. They had been a source of great inspiration for him. Inspite of this his attachment to the Ganga was not religious.


(गंगा नदी को नेहरू जी ‘भारत की नदी’ कहते थे, क्योंकि यह यहाँ के सभी लोगों को प्रिय है। भारत के विजय गीत हार-जीत, जातिगत स्मृतियाँ, भय और आशाएँ गंगा के चारों और गुंथे हुए हैं। यह भारत की उस प्राचीन संस्कृति और सभ्यता का प्रतीक है, जो गंगा की तरह सतत् परिवर्तनशील भी है। गंगा नेहरू जी को बर्फ से ढकी चोटियों, हिमालय की गहरी घाटियों, जिनको वे बेहद प्यार करते थे, की याद दिलाती थी; साथ ही उन विशाल मैदानों को भी जहाँ उन्होंने जीवनभर कार्य किया तथा उनका जीवन गढ़ा गया। नेहरू जी के लिए गंगा और जमुना का अत्याधिक महत्व है। वे अपने बचपन से ही इनसे जुड़े हैं। समय के साथ इनसे उनका लगाव बढ़ता ही गया है। उन्होंने बदलती ऋतुओं के साथ-साथ इनके बदलते स्वरूप को देखा है। ये उनके लिए प्रेरणा के महान स्रोत हैं। इस जुड़ाव के बावजूद गंगा से उनका लगाव धार्मिक नहीं था।)


Q3: What is Pt. Nehru anxious about?
(पं० नेहरू किस विषय में चिंतित हैं?)
Ans: Pt. Nehru has discarded much of past tradition and customs. He is anxious about India’s past customs and traditions. These are very harmful. They divide her people. They prevent the free development of spirit. Nehru wants the people to get rid of all such customs and traditions. But, he wants some of our past customs and traditions to be preserved. They remind us of our glorious past. They serve as a like between the past and the prevent. Nehru wants to preserve this part of our past customs and traditions. He values it greatly. He calls it a treasure. He gets inspiration from it.


(पं० नेहरू ने प्राचीन परंपराओं और रीतियों के अधिकांश भाग को छोड़ दिया है। वे भारत के प्राचीन रीति-रिवाजों के प्रति चिंतित हैं। ये रीति-रीवाज बहुत हानिकारक हैं। ये भारत के लोगों के बीच फूट डालते हैं। ये आत्मा के स्वतंत्र विकास को भी रोकते हैं। नेहरू जी चाहते हैं कि लोग ऐसी पुरानी रीतियों और परंपराओं से छुटकारा पा लें। किंतु वह चाहते हैं कि हमारी पुरानी रीतियों और परंपराओं के कुछ भाग को बचाकर रखा जाए। वे हमें हमारे वैभवपूर्ण अतीत की याद दिलाते हैं। वे वर्तमान तथा अतीत के बीच एक कड़ी का कार्य करते हैं। नेहरू जी हमारी इन्हीं पुरानी रीतियों एवं परंपराओं के इस भाग को बचाकर रखना चाहते हैं। वे इसे बहुमूल्य समझते हैं। वे उसे खजाने के रूप में बुलाते हैं। वे इससे प्रेरणा प्राप्त करते हैं।)


Q4: What way does Nehru desire his ashes to be disposed of?
(पं० नेहरू अपनी राख को किस प्रकार वितरित करने की इच्छा करते हैं?) ।


Ans: Nehru liked his body to be cremated after his death. If he died in a foreign country, his body should be cremated there and his ashes sent to Allahabad. He desired that a handful of his ashes should be thrown in the Ganga. He desired to have a handful of his ashes thrown in the Ganga at Allahabad had no religious importance. He had been attached to the Ganga and the Jamuna rivers in Allahabad ever since his childhood. As he had grown older, his attachment had also grown. The major portion of his ashes disposed of in the manners given below. No part of his ashes should be kept as preserved. The major portion of his ashes should be disposed in the following way: He wanted his ashes to be carried high up in to the air in aeroplane and scattered from that height over the fields where the farmers of India worked hard. He wanted so, that his ashes might mix with the dust and soil of India and became an inseparable part of India.


(नेहरू जी चाहते थे कि उनकी मृत्यु के पश्चात् उनका दाह संस्कार किया जाए। यदि उनकी मृत्यु कहीं विदेश में हो तो उनका दाह-संस्कार वहीं कर दिया जाए और उनकी राख इलाहाबाद भेज दी जाए। उनकी इच्छा थी कि उनकी राख का मुट्ठी भर हिस्सा गंगा में प्रवाहित कर दिया जाए। उनकी इस इच्छा का कोई धार्मिक महत्व नहीं था कि उनकी राख के मुट्ठी भर भाग को इलाहाबाद में गंगा में विसर्जित किया जाए। उनका बचपन से ही इलाहाबाद में गंगा और जमुना से लगाव था। जैसे ही वह बड़े हुए, उनका लगाव भी बढ़ता गया। उनकी राख का प्रमुख भाग नीचे दिए गए ढंग में वितरित किया जाए। उनकी राख का कोई भी भाग संरक्षित करने के लिए न रखा जाए। उनकी राख का प्रमुख भाग निम्नलिखित विधि से उपयोग किया जाए। वे चाहते थे कि उनकी राख हवाई जहाज से ऊपर ऊँचाई पर ले जाई जाए और वहाँ से खेतों में बिखेर दी जाए, जहाँ भारत के किसान कठिन परिश्रम करते हैं। वे ऐसा इसलिए चाहते थे कि उनकी राख भारत की धूल और मिट्टी में मिल जाए तथा वे भारत का अभिन्न अंग बन जाएँ।)

Up Board Class 10 English Chapter -3 THE GANGA FULL SOLUTION सम्पूर्ण पाठ का हिन्दी अनुवाद प्रश्न और उत्तर सहित


Q5: Give a description of the different moods of the Ganga in different seasons.
( भिन्न-भिन्न मौसम में गंगा के भिन्न-भिन्न स्वरूपों का विवरण दीजिए।)
Ans: The Ganga is especially the river of India and is the beloved of her people. She has been a symbol of India’s age-long culture and civilization. She has different moods in different seasons. She looks smiling and dancing in the morning sunlight, and dark and gloomy as the evening shadows fall. She becomes a narrow, slow and graceful stream in winter and a vast roaring thing during the monsoon having the power of sea to destroy. The Ganga has been a symbol and memory of the part of India. It runs into the present. It flows on to the great ocean of the future.


(गंगा विशेष रूप से भारत की नदी है और उसके लोगों की प्रिय है। वह भारत की युगों पुरानी संस्कृति और सभ्यता की प्रतीक रही है। भिन्न-भिन्न मौसमों में उसके भिन्न-भिन्न स्वरूप होते हैं। वह प्रात:काल सूर्य के प्रकाश में मुस्कुराती तथा नृत्य करती मालूम होती है और संध्या के समय उदास तथा रहस्यमय मालूम पड़ती है। सर्दियों में वह एक संकरी, धीमी और सुंदर नदी बन जाती है और वर्षा ऋतु में समुद्र के समान विशाल और शोर करती हुई वस्तु हो जाती है मानों समुद्र को नष्ट करने की शक्ति प्राप्त कर ली हो। गंगा भारत के अतीत की स्मृति तथा प्रतीक रही है। वह वर्तमान में प्रवाहित हो रही है। वह भविष्य के गहन महासागर की ओर प्रवाहमान है।)

Q6: What is it that Nehru is proud of?
(नेहरू को किस पर गर्व है?)
Ans: Nehru is proud of the cultural heritage of India and seeks inspiration from it. He is concious that he is a link in the unbroken chain which goes back to the dawn of history. He does not wish to break that chain. He treasures it and seek inspiration from it. As his last homage to India’s cultural inheritance, he wishes a handful of his ashes to be immersed in the Ganga so that they might be carried to the great ocean that washes India’s shores. He wants the major portion of his ashes to be scattered over the fields of India so that they might become an inseparable part of India.


(नेहरू जी भारत की सांस्कृतिक विरासत पर गर्व करते हैं और उन्हें उससे प्रेरणा मिलती है। वे सचेत हैं कि वे भारत की उस अटूट श्रृंखला की एक कड़ी हैं जो भारत के इतिहास के अतीत से प्रारम्भ हुई थी। वे नहीं चाहते की वह कड़ी टूटे। वे इसे बहुमूल्य मानते हैं और इससे प्रेरणा प्राप्त करते हैं। भारत की सांस्कृतिक विरासत के प्रति अपनी अंतिम श्रद्धांजलि के रूप में, नेहरू जी चाहते हैं कि उनकी राख का एक भाग गंगा में प्रवाहित कर दिया जाए जिससे कि वे महासागर में पहुँच जाएँ, जो भारत के तटों को धोता है। वे चाहते हैं कि उनकी राख का अधिकांश भाग भारत के खेतों पर छिड़का जाए जिससे कि वे भारत का अभिन्न अंग बन सकें।)

Up Board Class 10 English Chapter -3 THE GANGA FULL SOLUTION

Up Board Class 10 English Chapter -3 THE GANGA FULL SOLUTION सम्पूर्ण पाठ का हिन्दी अनुवाद प्रश्न और उत्तर सहित

Q1: What is the most precious gift that Nehru has received from his countrymen?
(नेहरू ने अपने देशवासियों से क्या कीमती उपहार प्राप्त किया?)
Ans: Nehru has received love and affection from his countrymen.
(नेहरू ने अपने देशवासियों से प्रेम तथा स्नेह प्राप्त किया।)


Q2: What was Nehru unable to repay to the Indian people?
(नेहरू भारतवासियों को क्या लौटाने में असमर्थ थे?)
Ans: Nehru was unable to repay the love and affection which he received from the Indian people.
(भारतवासियों से जो प्रेम और स्नेह नेहरू को मिला, उसे लौटाने में वे असमर्थ थे।)

Q3: What is that Nehru doesn’t want to be unworthy of?
(वह क्या है जिसके प्रति नेहरू अयोग्य नहीं होना चाहते थे?)
Ans: Nehru doesn’t want to be unworthy of his people and their affection.
(नेहरू अपने लोगों के तथा उनके स्नेह के प्रति अयोग्य नहीं होना चाहते थे।)

Q4: What has Nehru said about his comrades and colleagues?
(नेहरू ने अपने साथियों और सहकर्मियों के बारे में क्या कहा?)
Ans: Nehru said that his comrades and colleagues have shared many joys and sorrows with him. So, Nehru
felt a debt of gratitude towards them.
(नेहरू ने कहा कि उनके साथियों और सहकर्मियों ने उनके साथ खुशियाँ और दुःख बाँटे हैं। इसी कारण नेहरू जी उनके प्रति कृतज्ञता का ऋण महसूस करते हैं।)


Q5: What does Nehru desire to be done to his body after his death?
__ (अपनी मृत्यु के बाद नेहरू अपने शरीर का क्या करने की इच्छा रखते हैं?)
Ans: Nehru desires that after his death his body should be cremated where he dies.
(नेहरू की इच्छा है कि मृत्यु के बाद उनके शरीर का दाह-संस्कार वहीं कर दिया जाए जहाँ वे मरें।)


Q6: What are the two wishes Nehru expresses in his will regarding the disposal of his ashes?
(नेहरू अपनी वसीयत में अपनी राख को समाप्त करने के लिए कौन-सी दो इच्छाएँ व्यक्त करते हैं? )
Ans: The two wishes that Nehru expressed in his will are:
(i) He wanted that a handful of his ashes should be thrown in the Ganga at Allahabad. (ii) The major portion of his ashes should be scattered over the fields of India.
(जो दो इच्छाएँ नेहरू ने अपनी वसीयत में व्यक्त की वे, हैं
(i) वे चाहते थे कि उनके शरीर की मुट्ठी भर राख गंगा में प्रवाहित कर दी जाए।
(ii) उनकी राख का अधिकांश भाग भारत के खेतों में बिखेर दिया जाए।)


Q7: How is Ganga the river of India?
(गंगा भारत की नदी कैसे है?)
Ans: Ganga is the river of India because it has been the symbol of India’s culture and civilization. It reminds
of the hopes, fears, success and defeats of the people of India.
(गंगा भारत की नदी है क्योंकि यह भारत की संस्कृति और सभ्यता का प्रतीक रही है। यह भारत के लोगों को आशाओं, भय,
सफलता तथा हार की याद दिलाती है।)

Up Board Class 10 English Chapter -3 THE GANGA FULL SOLUTION सम्पूर्ण पाठ का हिन्दी अनुवाद प्रश्न और उत्तर सहित

Q8: What does Ganga symbolize?
(गंगा किस बात का प्रतीक है?)
Ans: The Ganga symbolizes India’s age-long culture and civilization.
(गंगा भारत की दीर्घकालीन संस्कृति और सभ्यता का प्रतीक है।)

Q9: What does Ganga remind Nehruof?
(गंगा नेहरू को किस बात की याद दिलाती है?)
Ans: The Ganga reminds Nehru of snow covered peaks and deep valleys of the Himalyas and its rich vast
plains.
(गंगा नेहरू को हिमालय पर्वत की बर्फ से ढकी चोटियों और गहरी घाटियों तथा अपने उपजाऊ एवं विस्तृत मैदानों की याद
दिलाती है।)

Q10: How does Ganga look to Nehru in different seasons?
(गंगा नेहरू को विभिन्न मौसम में कैसी लगती है?)
Ans: Ganga looks smiling and dancing in the morning sunlight, and dark, gloomy and mysterious as the
evening shadows fall, a narrow, slow and graceful stream in winter, and a vast roaring things during the
monsoon.
(गंगा सूर्य के प्रात:कालीन प्रकाश में मुस्कराती तथा नाचती हुई, तथा सांयकाल के फैलते हुए सायों में स्याह, उदास और
रहस्यमयी, शीत ऋतु में संकरी, मंद और सुंदर जलधारा और मानसून में विशाल गर्जन करने वाली बन जाती है।)

Q11: How is Ganga an important part of India’s past, present and future?
(गंगा भारत के भूत, वर्तमान तथा भविष्य का महत्वपूर्ण भाग कैसे है?)
Ans: Ganga is a symbol of India’s past, running into the present that will continue flowing on to the great
ocean of the future.
(गंगा भारत के अतीत का प्रतीक है, जो वर्तमान में प्रवाहमान है और भविष्य के गहन महासागर में सदैव बहती रहेगी।)

Q12: Which past tradition of India does Nehru want q Indians to get rid of and why?
(नेहरू भारतीयों को किन पुराने रीति-रिवाजों से मुक्ति दिलाना चाहते थे और क्यों?)
Ans: Nehru wants Indian should get rid of the past traditions and customs which bind, divide and suppress
her people. They prevent the free development of one’s body and spirit.
(नेहरू भारतीयों को उन पुराने रीति-रिवाजों से मुक्ति दिलाना चाहते थे जो उसके लोगों को बेड़ियों में बाँधते हैं, बाँटते हैं, और उनका दमन करते हैं। ये मनुष्य के मुक्त आत्मिक व शारीरिक विकास में बाधक है।)

Q13: Why does Nehru not want to cut off himself completely from Indian past?
(नेहरू अतीत से पूर्णतया अलग होने की चाह क्यों नहीं रखते थे?)
Ans: Nehru does not want to cut himself off the past completely because he proud of that great inheritance. It
is like an unbroken chain off which he himself is a link.
(नेहरू अतीत से पूर्णतया अलग होना इसलिए नहीं चाहते क्योंकि उन्हें अपनी महान विरासत पर गर्व है। यह एक बिना टूटी
जंजीर के समान है, जिसकी वे भी एक कड़ी है।) ।

Q14: Why does Nehru want major portion of his ashes to be scattered our Indian fields?
(नेहरू क्यों चाहते हैं कि उनकी राख का अधिकांश भाग भारतीय खेतों में बिखेर दिया जाए?)
Ans: Nehru wants that major portion of his ashes should be scattered over the fields of India so that the ashes
of his body should be mixed in the soil of India of which he was made
(नेहरू चाहते हैं कि उनकी राख का अधिकांश भाग भारत के खेतों में बिखेर दिया जाए ताकि वह उसी मिट्टी में मिल जाए
जिससे यह बना है।)

Q15: When was Nehru’s Will and Testament written?
(नेहरू का वसीयतनामा और इच्छा पत्र कब लिखा गया था?)
Ans: Nehru’s Will and Testament was written on June 21, 1954.
नेहरू का वसीयतनामा औ इच्छापत्र 21 जून 1954 को लिखा गया था |

VOCABULARY
[A] Match the words of column (I) and (II) according to the similarity in their meanings:

Up Board Class 10 English Chapter -3 THE GANGA FULL SOLUTION
Up Board Class 10 English Chapter -3 THE GANGA FULL SOLUTION

[B] Give antonyms of:


received ——–send
precious—–worthless
abundant ——lacking
gratitude——ingratitude
destroy ——preserve,
built———- discard
embrace——— defeat
narrow————–broad


[C] Use the given words/ group of words in your own sentences :
overwhelmed, unworthy, abundance, disposed of, get rid of, varying, gloomy, inevitably,


overwhelmed : Seeing my surprised birthday party I became overwhelmed.
unworthy: I shall not be unworthy of my parents. abundance: Gandhiji got love from the people of Indian in abundance.
disposed of: Lakshay has disposed of all his old toys.
get rid of: My uncle wants to get rid of his bad habit of smoking.
varying: Nobody can guess the varying moods of ladies.
gloomy: The atmosphere of the hospital was gloomy. inevitably : You will inevitably get a good job.

पाठ का हिन्दी अनुवाद देखे Up Board Class 10 English Chapter -3 THE GANGA FULL SOLUTION सम्पूर्ण पाठ का हिन्दी अनुवाद प्रश्न और उत्तर सहित

2 thoughts on “Up Board Class 10 English Chapter -3 THE GANGA FULL SOLUTION सम्पूर्ण पाठ का हल प्रश्न और उत्तर सहित”

  1. Pingback: Class 10 English Prose Chapter 4 SOCRATES (Rhoda Power) full solution - UP Board INFO

  2. Pingback: Up Board Class 10 English Chapter -3 TORCH BEARERS FULL SOLUTION सम्पूर्ण पाठ का हिन्दी अनुवाद प्रश्न और उत्तर सहित, paragraph पर आधारित प्रश्न

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top