Up board class 10 english supplementary reader chapter 3 sacred heart My Greatest Olympic Prize full solution

Up board class 10 english supplementary reader chapter 3 sacred heart My Greatest Olympic Prize full solution

Up board class 10 english supplementary reader chapter 3 sacred heart My Greatest Olympic Prize full solution
Up board class 10 english supplementary reader chapter 3 sacred heart My Greatest Olympic Prize full solution
sacred heart My Greatest Olympic Prize


Summary in English sacred heart My Greatest Olympic Prize

The Olympic Games were held in Berlin. It was the summer of 1936. Adolf Hitler was the dictator of Germany then. He considered Germans to be born to rule.
Jesse Owens, an American Negro long jumper had trained, sweated and disciplined himself for six years for the games. He had set the world record of 26 feet 8.5 inches. When he saw Luz Long, a German sportsman, he was surprised.
Jesse Owens was angry at Hitler’s Master Race theory. He failed to qualify the trial jumps. Luz Long helped him. They grew friendship. He found Lug Long that he didn’t believe in Hitler’s supremacy theory.
Next day, Luz Long broke his own past record. When Jesse Owens set the Olympic record of 26 feet 5.3 inches, Luz congratulated him. Jesse felt his friendship with Luz 24 carat friendship.
He realized that Luz was a fine example of what Pierre de Coubertin, founder of the Modern Olympic Games had said, “The important thing in the Olympic Games is not winning but taking part. The essential thing in life is not conquering but fighting well.”


Summary in Hindi sacred heart My Greatest Olympic Prize

ओलंपिक खेल बर्लिन में आयोजित हुए थे। ये 1936 की गर्मियों के दिन थे। एडोल्फ हिटलर जर्मनी का तानाशाह था। उसका विचार था कि जर्मन शासन करने के लिए जन्म लेते हैं।
जेसी ओवेंस, एक अमरिकन नीग्रो, तथा लंबी कूद का खिलाड़ी अपने आप को शिक्षित कर चुका था, परिश्रम कर चुका था और छ: वर्षों तक अपने आप को खेलों के लिए अनुशासित कर चुका था। उसने 26 फीट 8.5 इंच का विश्व कीर्तिमान स्थापित किया। उसने एक लंबे खिलाड़ी लुज लौंग को देखा तो वह आश्चर्यचकित हुआ।


जेसी ओवेंस हिटलर के सर्वश्रेष्ठ जाति सिद्धांत से नाराज था। वह कूदने के पहले प्रयास में असफल रहा। लुज लौंग ने उसकी सहायता की। उनमें मित्रता हो गई। उसने पाया कि लुज लौंग हिटलर के सर्वश्रेष्ठ जाति सिद्धांत पर विश्वास नहीं रखता था।
अगले दिन लुज लौंग ने अपना पिछला रिकार्ड तोड़ दिया। जब जेसी ओवेंस ने ओलंपिक कीर्तिमान को 26 फीट 5.3 इंच पहुँचा दिया, तो लुज ने उसे बधाई दी। जेसी ने अनुभव किया कि उसकी लुज के साथ मित्रता 24 कैरेट की हो गई है।


उसने महसूस किया कि लुज आधुनिक ओलंपिक खेलों के संस्थापक पियरे डी कुबर्टिन के कथन का सर्वश्रेष्ठ उदाहरण है, जिसने कहा था कि, “ओलंपिक खेलों में महत्वपूर्ण चीज भाग लेना है। जीवन में मुख्य बात जीतना नहीं है, अपितु उसके लिए अच्छी तरह संघर्ष करना है।”


WORD-MEANING sacred heart My Greatest Olympic Prize


1–It was the summer ………………… who wasn’t.
being held – आयोजित किए जा रहे थे
childishly …………….. बचकानापन
insisted …………….. जोर दिया
performers …………….. खिलाड़ी
master race …………….. सर्वश्रेष्ठ प्रजाति
nationalistic …………….. संकीर्ण राष्ट्रीय
worried …………….. चिंतित
trained…………….. प्रशिक्षित
sweated …………….. पसीना बहाया


disciplined…………….. अनुशासित किया
medals …………….. पदक
especially …………….. विशेष रूप से
set …………….. स्थिर बनाया
expected …………….. आशा करता था
easily …………….. आसानी से
surprise …………….. आश्चर्यचकित
trials …………….. पूर्वाभ्यास
startled …………….. आश्चर्य

leaps ……………. कूदें
hidden away …………… छिपाया हुआ था
evidently ……………. स्पष्ट रूप से
add ………………….. वृद्धि करना
superiority theory -……………. श्रेष्ठता का सिद्धांत
angry ……………. क्रोधित
determined ……………. – निश्चय किया
Der fuehrer ……………. नेता, हिटलर का खिताब

An angry athlete….. ……………. ……………. .. take-off board.
athlete ……………. धावक, खिलाड़ी
mistakes ……………. गलती
coach ……………. प्रशिक्षक
exception ……………. अपवाद
qualifying jumps ……………. – योग्यता सिद्ध करने वाली कूद
take-off board -……………. वह स्थान जहां से कूदना है
bitterly ……………. गंभीरता से, कटुतापूर्ण
pit kicked ……………. ठोकर मारी
disgustedly ……………. निराशा से
shoulders ……………. कंधा
attempt firm handshake कसकर हाथ मिलाना
well ……………. अच्छा
twist ……………. लहजा, बोलने का ढंग
hide ……………. छिपाना
nervousness ……………. घवराहट

Up board class 10 english supplementary reader chapter 1 The Inventor Who Kept His Promise : Thomas Alva Edison full solution
troubling ……………. परेशान करना
eyes shut believe ……………. विश्वास
seemed to ……………. प्रतीत होता था
reassure ……………. पुन: आश्वासन दिया
supermacy ……………. सर्वश्रेष्ठता
physically ……………. शारीरिक रूप से
lean muscular ……………. पतला गठीला
strikingly handsome- ……………. आकर्षक
calmed down ……………. क्रोध शांत हो गया

2—“Look,” he said,…. ……………. ……………. ……………. .but fighting well.
draw ……………. खींचना
to foul counts _ महत्वपूर्ण है
tension ……………. तनाव
confidently ……………. विश्वास के साथ
to spare ……………. अतिरिक्त
probably ……………. कदाचित
situation ……………. स्थिति
had been formed बन गई है
meant———– अर्थ हुआ
broke ……………. तोड़ दिया
past record – पहले का रिकार्ड
pushed on साहस बढ़ाया
peak- ……………. शिखर पर,
congratulating -……………. -बधाई देते हुए

despite ……………. के बावजूद
glared……………. घूर रहा था
yard -गज(दूरी)
grip ……………. पकड़
24 carat ……………. एकदम विशुद्ध
realized–अनुभव किया
founder संस्थापक
essential – आवश्यक
conquering –जीतना

glad खुश
instant- तुरंत

Short answer type questions Up board class 10 english supplementary reader chapter 3


Q1: Who was Adolf Hitler?
(एडोल्फ हिटलर कौन था?)
Ans: Adolf Hitler was the dictator of Germany from 1933 to 1945.
(एडोल्फ हिटलर 1933 से 1945 तक जर्मनी का तानाशाह रहा।)
Q2: What was Hitler’s Master Race Theory?
(हिटलर का सर्वश्रेष्ठ प्रजाति का सिद्धांत क्या था?)
Ans: Hitler’s Master Race Theory was that Germans were superior to other races of the world and they were
members of master race-the Aryans.
(हिटलर का सर्वश्रेष्ठ प्रजाति का सिद्धांत यह था कि जर्मन प्रजाति संसार की अन्य प्रजातियों से श्रेष्ठ है। वे आर्यन प्रजाति से हैं जोकि स्वामित्व का स्थान रखती हैं।)


Q3: Who was Jesse Owens? Why did he visit Berlin in 1936?
(जेसी ओवेंस कौन था? वह 1936 में बर्लिन क्यों गया?)
Ans: Jesse Owens was an American Negro. He visited Berlin in 1936 to take part in the Olympic Games.
जेसी ओवेंस अमेरीका का एक नीग्रो था। वह 1936 में ओलंपिक खेलों में भाग लेने के लिए बर्लिन गया था।)
Q4: What was expected of Jesse Owens and why?
(जेसी ओवेंस से क्या आशाएँ थीं और क्यों?)
Ans: It was expected of Jesse Owens to win a gold medal in long jump because he had already established a new world record in only a year before.
(जेसी ओवेंस से लंबी कूद में स्वर्ण पदक प्राप्त करने की आशा थी, क्योंकि पहले से ही वह इसमें नया विश्व रिकॉर्ड स्थापित कर चुका था।)


Q5: Who was Luz Long?
(लुज लौंग कौन था?)
Ans: Luz Long was a German sportsman.
(लुज लोंग एक जर्मन खिलाड़ी था।)
Q6: What did Jesse think might happen if Luz won?
(जेसी ओवेंस के विचार में लुज लौंग के विजयी होने पर क्या हो जाता?)
Ans: Jesse Owens thought that if Loz Long won it would encourage the Master Race Theory of Hitler and it will be against spirit of Olympic Games.
(जेसी ओवेंस के विचार से लुज लौंग के विजयी होने पर हिटलर के सर्वश्रेष्ठ प्रजाति सिद्धांत को प्रोत्साहन मिल जाता और
यह ओलंपिक खेलों की भावना के विरूद्ध होता।)

Up board class 10 english supplementary reader chapter 1 The Inventor Who Kept His Promise : Thomas Alva Edison full solution


Q7: What made Jesse angry and nervous?
(जेसी क्रोधित तथा परेशान क्यों हो गया था?)
Ans: Jesse did not like Hitler’s Master Race Theory that the German race was superior to all others, this made Jesse angry and nervous.
(जेसी हिटलर के सर्वश्रेष्ठ प्रजाति के सिद्धांत को पसंद नहीं करता था कि जर्मन लोग शेष सभी लोगों से श्रेष्ठ हैं, इससे जेसी क्रोधित तथा परेशान हो गया था।)
Q8: What might have happened if Jesse had failed to get rid of his anger?
(यदि जेसी ओवेंस अपने क्रोध पर नियंत्रण न कर पाता तो क्या होता?)
Ans: If Jesse Owens had failed to control his anger, he would not have succeeded to qualify for the finals and won the Gold Medal.
(यदि जेसी ओवेंस अपने क्रोध पर नियंत्रण न कर पाता तो निर्णायक कूद तक पहुँच पाने में सफल न हो पाता तथा स्वर्ण पदक भी न जीत पाता।)


Q9: How was Luz different from other members of his race?
(लुज अपनी प्रजाति के अन्य लोगों से किस प्रकार भिन्न था?)
Ans: Luz was different from other members of his race as he didn’t believe in the superiority of races. He
believed in equality of men.
(लुज अपनी प्रजाति के अन्य लोगों से इस प्रकार भिन्न था क्योंकि वह प्रजाति की सर्वश्रेष्ठता में विश्वास नहीं करता था। वह मनुष्यों की समानता में विश्वास रखता था।

Q10: How did Luz Long help Jesse in qualifying for final jumps.
(लुज लौंग ने जेसी ओवेंस को निर्णायक कूद के लिए योग्य घोषित कराने में किस प्रकार सहायता की?)
Ans: Luz Long helped Jesse Owens by encouraging and giving him useful directions. Luz advised him to
mark a line a few inches behind the board and aim at making his take off from there.
(लुज लौंग ने प्रोत्साहित करके और उपयोगी निर्देश देकर जेसी ओवेंस की सहायता की। उसने उसे प्रारंभ से कुछ इंच पहले
लाइन खींचने और उसे लक्ष्य बनाकर वहाँ से कूदने की सलाह दी।)

Up board class 10 english supplementary reader chapter 3 sacred heart My Greatest Olympic Prize full solution


Q11: What did Luz Long do on Jesse’s success?
(जेसी ओवेंस की सफलता पर लुज लौंग ने क्या किया?)
Ans: Luz Long gave heartly congratulations to Jesse Owens on his success. He shook Owen’s hand hard with a true smile.
(जेसी ओवेंस के सफल होने पर लुज ने उसे हार्दिक बधाई दी। उसने ओवेंस से मुस्कराहट के साथ हाथ मिलाया।)
Q12: Who was Pierre de Coubertin? What was his ideal?
(पियरे डि कुबर्तिन कौन था? उसका आदर्श क्या था?)
Ans: Pierre de Coubertin was the founder of modern Olympic Games. His ideal was that he believed not in winning but in fighting well.
(पियरे डि कुबर्तिन आधुनिक ओलंपिक खेलों का संस्थापक था। उसका आदर्श था कि वह जीतने में विश्वास नहीं करता था बल्कि वह अच्छी प्रकार खेलने में विश्वास करता था।)


Q13: Explain the true sportsmanship shown by Luz.
(स्पष्ट कीजिए कि लज ने सच्ची खेल भावना दिखाई।)
Ans: Though Jesse Owens was rival of Lug Long, yet Luz shook hand of friendship with him. He also advised him that he could qualify the trials. In this way the true sportsmanship shown by Luz.
(यद्यपि जेसी ओवेंस लुज लौंग का प्रतिद्वंद्वी था, फिर भी लुज ने उससे मित्रवत् हाथ मिलाया। उसने उसे यह भी सलाह दी कि
वह पूर्वाभ्यास की कूदों में कैसे सफल हो सकता था। इस प्रकार लुज ने सच्ची खेल भावना दिखाई।)

[B] Short answer type questions on your understanding Up board class 10 english supplementary reader chapter 3

Q1: What kind of friendship did Jesse feel for Luz?
(जेसी ने लुज के प्रति किस प्रकार की मित्रता का अनुभव किया?)
Ans: Jesse Owens felt that Luz Long’s friendship was the friendship of 24 carat gold. In his opinion Luz Long wasareal friend.
(जेसी ओवेंस ने अनुभव किया कि लुज लौंग की मित्रता 24 कैरेट की थी। उसकी राय में लुज एक सच्चा मित्र था।)


Q2: Why has Luz been called a fine example of Coubertin’s ideal?
(लुज को कुबर्तिन के आदर्श का श्रेष्ठ उदाहरण क्यों कहा गया ?)
Ans: Luz Long has been called a fine example of Coubertin’s ideal because he believed not in winning but in
fighting well.
(लुज लौंग को कुबर्तिन के आदर्श का श्रेष्ठ उदाहरण इसलिए कहा गया है क्योंकि वह खेल को जीतने में विश्वास नहीं करता था बल्कि उसे भली प्रकार खेलने में विश्वास करता था।)


Q3: How did Jesse and Luz’s friendship justify the ideal of Pierre de Coubertin?
(लुज और जेसी की मित्रता पियरे डि कुबर्तिन के आदर्श को कैसे औचित्य प्रदान करती है? )
Ans: Though Luz Long and Jesse Owens were rivals yet a friendship was formed between them. They do not jealous with each others. They performed their best without caring the result. When Jesse qualified, Luz congratulated him heartly. In this way their friendship justify the ideal of Perre do Coubertin that, “The important thing in Olympic Games is not winning but fighting well.”

(यद्यपि लुज लौंग और जेसी ओवेंस प्रतिद्वंद्वी थे फिर भी उनके बीच मित्रता स्थापित हो गई। वे एक दूसरे से जलते नहीं थे। उन्होंने परिणाम की चिंता किए बिना बेहतरीन प्रदर्शन किया। जब जेसी योग्य घोषित हो गया तो लुज ने उसे हृदय से बधाई दी। इस प्रकार उनकी मित्रता पियरे डि कुबर्तिन के आदर्श को औचित्य प्रदान करती है कि “ओलम्पिक खेलों में जीतना महत्वपूर्ण नहीं है किंतु अच्छा प्रदर्शन करना अधिक महत्वपूर्ण है।”)


Q4: What was Jesse’s greatest Olympic prize?
(जेसी का सबसे बड़ा पुरस्कार क्या था?)


Ans: Jesse’s greatest Olympic Prize was his true friendship with Luz Long. He had formed a real friendship with Luz Long who was a nice man like him. He could achieve it with the real spirit of sportsman like Luz Long.
(जेसी को लुज लौंग से उसकी सच्ची मित्रता के रूप में सबसे बड़ा ओलंपिक पुरस्कार मिला। उसने लुज लौंग के साथ एक सच्ची दोस्ती बनाई थी जो उसकी तरह एक अच्छा व्यक्ति था। उसने इसे लुज लौंग की तरह एक खिलाड़ी के सच्चे उत्साह के
साथ प्राप्त किया।)

Q5: Give a brief character sketch of Luz Long.
(लुज लौंग का संक्षिप्त चरित्र-चित्रण कीजिए।)


Ans: Introduction: Luz Long, was a handsome, tall German sportspman. He was a great German athlete. He believed in the equality of men. His appearance: He had clear blue eyes. He was an inch taller than Jesse Owens. He had a clean mascular frame and fair hair.
105Agood long jumper: Luz Long had a very good practice in long jumps. His friendly emotions: Though Jesse Owens was rival of Luz Long, yet he shook hands of friendship with him. He also advised him that he could qualify the trials. Conclusion: Luz Long is a fine example of Coubertin’s ideal.


(प्रस्तावना- लुज लौंग एक सुंदर लंबा जर्मन खिलाड़ी था। वह एक महान जर्मन खिलाड़ी था। वह मनुष्यों की समानता में विश्वास रखता था। उसकी दिखावट- उसकी आँखें साफ और नीली थीं। वह जेसी ओवेंस से एक इंच लंबा था। वह हष्ट-पुष्ट शरीर तथा आकर्षक बालों वाला व्यक्ति था। एक अच्छी लंबी कूद वाला व्यक्ति- लुज लौंग ने लंबी कूद में अच्छा अभ्यास किया था। उसकी मित्रता की भावना- यद्यपि जेसी ओवेंस लुज लौंग का प्रतिद्वंद्वी था फिर भी उसने उससे मित्रवत् हाथ मिलाया। उसने उसे यह भी सलाह दी कि वह पूर्वाभ्यास की कूदों में कैसे सफल होता। निष्कर्ष- लुज लौंग कुबर्तिन के आदर्श का एक अच्छा उदाहरण है।)
OBJECTIVE


[A] Fill in the blanks with suitable words:


Ans: 1–Olympic games were held in Berlin in 1936.

Hitler was the dictator of Germany in 1936.

Adolf Hitler believed in Master Race theory.

Pierre de Coubertin was the founder of Modern Olympic Games.

Luz Long was a German sportsman.

Jesse Owens was an American Negro.

An angry athelete is an athelete who will make mistakes.


[B] Write ‘T’for true and ‘F’for false for the following statements :


Ans: 1–Winning is most important thing in games and sports.
2– Luz Long was an admirer of Hitler. [ ]

3–Jesse Owens was jealous of Luz Long. [ ]

4–Jesse Owens found a good friend in Luz Long. [ ]

5–Luz Long was proud of his race. [ ]

6–Participating in Olympics is most important. [ ]

7–The greatest Olympic Prize for Jesse Owens was his friendship with Luz Long. [ ]


UP BOARD CLASS 10 ENGLISH POETRY CHAPTER 4 The Nation Builders


[A] Complete the spelling:
1–superiority

disciplined

evidentlyity

qualified

conquering

modern


[B] Give opposites of:
1–worried …. …. carefree

superiority………. inferior

confident ………….. unconfident

easily……………………hardly

support ………….. oppose

angry …………..pleased


[C] Make meaningful sentences using the given words/group of words:
1–troubling: The doctor asked the patient, “what was troubling him?”

have in mind : We should have in mind sympathy for poors.

take off: The aeroplane take off thirty minutes late due to fog.

got up: I was so excited that I couldn’t sleep, so I got up and dressed.

glared at: The teacher glared at me, when I gave a wrong answer.

felt for: Every mother felt love for her child.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top