up board class 10 hindi full solution chapter 6 sanskrit khand

up board class 10 hindi full solution chapter 6 sanskrit khand केन किं वर्धते

up board class 10 hindi full solution chapter 6 sanskrit khand केन किं वर्धते अध्याय के सभी संभावित प्रश्न और उत्तर

www.upboardinfo,in

प्रश्न 1-

मैत्री केन वर्धते ?

उत्तर-

सुवचनेन मैत्री वर्धते।

प्रश्न 2-

सुवचनेन क: वर्धते?

उत्तर-

सुवचनेन मैत्री वर्धते।

प्रश्न 3-

गुणः केन वर्धते ?

उत्तर=

गुणः विनयेन वर्धते। www.upboardinfo.in

प्रश्न 4-

विनयेन क: वर्धते ?

उत्तर=

विनयेन गुण: वर्धते।

प्रश्न 5-

दानेन किं वर्धते ?

उत्तर=

दानेन कीर्तिः वर्धते।

www.upboardinfo.in

प्रश्न 6-

कीर्ति: केन वर्धते ?

उत्तर=

दानेन कीर्तिः वर्धते।

प्रश्न 7-

उद्यमेन क: वर्धते।

उत्तर=

उद्यमेन श्री: वर्धते।

www.upboardinfo.in

प्रश्न 8-

तपः केन वर्धते ?

उत्तर –

तपः क्षमया वर्धते।

प्रश्न 9-

क्षमया क: वर्धते।

उत्तर =

क्षमया तप: वर्धते।

www.upboardinfo.in

प्रश्न 10 –

उपेक्षया किम् वर्धते ?

उत्तर=

उपेक्षया रिपुः वर्धते।।

इसे भी पढ़े

Up board class 10 hindi full solution chapter 5 sanskrit khand देशभक्त: चन्द्रशेखर: प्रश्न उत्तर

प्रश्न 11-

जलदः केन वर्धते ?

अथवा

पूर्ववायुना किं वर्धते ?

उत्तर=

जलदः पूर्ववायुना वर्धते। www.upboardinfo.in

प्रश्न 12-

रिपुः केन वर्धते ?

उत्तर=

रिपुः उपेक्षया वर्धते।

प्रश्न 14-

कुटुम्बकलहेन किं वर्धते ?

अथवा

दुःखं केन वर्धते ?

उत्तर=

कुटुम्बकलहेन दुःखं वर्धते।

प्रश्न 15-

रोगः केन वर्धते ?

उत्तर=

रोग: अपथ्येन वर्धते। www.upboardinfo.in

प्रश्न 16-

शत्रुः कथं वर्धते ? ।

अथवा

उपेक्षया किं वर्धते ?

उत्तर=

उपेक्षया शत्रुः वर्धते।

प्रश्न 17-

असन्तोषेण का वर्धते ?

उत्तर=

असन्तोषेण तृष्णा वर्धते।

प्रश्न 18-

तृष्णा केन वर्धते ?

उत्तर=

तृष्णा असन्तोषेण वर्धते।

प्रश्न -19-

विश्वासः केन वर्धते ?

अथवा

सदाचारेण कः वर्धते ?

उत्तर=

विश्वासः सदाचारेण वर्धते।

www.upboardinfo.in

प्रश्न 20-

विद्या केन वर्धते ?

उत्तर=

विद्या अभ्यासेन वर्धते।

प्रश्न 21-

अभ्यासेन किं वर्धते ?

उत्तर=

अभ्यासेन विद्या वर्धते।

प्रश्न 22-

मित्रदर्शनेन किं वर्धते?

उत्तर=

मित्रदर्शनेन आह्लादो वर्धते।

प्रश्न 23-

नीचसङ्गेन का वर्धते ?

अथवा

दुश्शीलता केन वर्धते ?

उत्तर=

नीचसङ्गेन दुश्शीलता वर्धते। www.upboardinfo.in

प्रश्न 24-

समुद्रः केन वर्धते ?

उत्तर=

समुद्रः इन्दुदर्शनेन वर्धते।

इसे भी पढ़े

Up board class 10 hindi full solution chapter 5 sanskrit khand देशभक्त: चन्द्रशेखर: प्रश्न उत्तर

प्रश्न 25-

औदार्येण किं वर्धते ?

उत्तर=

औदार्येण प्रभुत्वं वर्धते।

प्रश्न 26=

सत्येन कः वर्धते ?

उत्तर=

सत्येन धर्म: वर्धते।

प्रश्न 27-

धर्मः केन वर्धते ?

उत्तर =

धर्म: सत्येन वर्धते।

प्रश्न 28-

दुर्व्यसनेन किं वर्धते ?

उत्तर=

दुर्व्यसनेन कलहः वर्धते।

प्रश्न 29-

कलहः केन वर्धते ?

उत्तर=

कलहः दुर्व्यसनेन वर्धते।

प्रश्न 30-

इन्दुदर्शनेन कः वर्धते ?

उत्तर=

इन्दुदर्शनेन समुद्रः वर्धते।

प्रश्न 31- www.upboardinfo.in

विनयेन कः वर्धते ?

उत्तर=

विनयेन गुण: वर्धते।

प्रश्न 32-

सुवचनेन किं वर्धते ?

उत्तर=

सुवचनेन मैत्री बर्धते।

प्रश्न 33-

वैश्वानरः केन वर्धते ?

उत्तर=

वैश्वानरः तृणेन बर्धते।

प्रश्न 34- www.upboardinfo.in

तृणैः कः वर्धते ?

उत्तर=

तृणैः वैश्वानर: वर्धते।

प्रश्न 35-

पुत्रदर्शनेन कः वर्धते ?

उत्तर=

पुत्रदर्शनेन हर्ष: वर्धते।

प्रश्न 36-

दारिद्रयं केन वर्धते ?

उत्तर=

दारिद्रयं अशौचेन वर्धते।

प्रश्न 37-

लोभः केन वर्धते ?

उत्तर=

लोभ: लाभेन वर्धते।

www.upboardinfo.in www.upboardinfo.in www.upboardinfo.in www.upboardinfo.in

3 thoughts on “up board class 10 hindi full solution chapter 6 sanskrit khand”

  1. Pingback: up board class 10 hindi full solution chapter 8 sanskrit khand भारतीय संस्कृति: - UP Board INFO

  2. Pingback: up board hindi class 10 full solution chapter 9 जीवन सूत्राणि संस्कृत खण्ड प्रश्न उत्तर - UP Board INFO

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top