Up Board Class 10 English Solution for Chapter -1 The Enchanted Pool question and answer

Up Board Class 10 English Solution for Chapter -1 The Enchanted Pool full solution of text book

Q1: What happened to allYudhishthira’s brothers?
__ (युधिष्ठिर के सभी भाइयों को क्या हुआ था?)


Ans: Yudhishthira was the eldest of five brothers. They all were living in exile. One day they felt overpowering thirst. So four brother’s of Yudhishthira started in search of water. They had to pass through a forest full of bear, deer and wild birds. Ultimately they reached a pool of water. They wanted to drink the water. At once a bodiless voice warned them to answer his questions. Without answering his questions they could not drink the water. But they did not pay heed to his words and wanted to drink water. So he killed them.

(युधिष्ठिर पाँच भाइयों में सबसे बड़े थे । वे सब वनवास में रह रहे थे । एक दिन उन्हें तीव्र प्यास लगी । अत: युधिष्ठिर के चारों भाई पानी की तलाश में निकल पड़े । उन्हें भालुओं, हिरन तथा जंगली पक्षियों से भरे हुए जंगलों से होकर निकलना पड़ा । आखिर में वे पानी के एक तालाब पर पहुँचे । वे पानी पीना चाहते थे । तभी एक बिना शरीर की आवाज ने उन्हें चेतावनी दी कि उसके प्रश्नों के उत्तर दो । प्रश्नों के उत्तर दिए बिना वे पानी नहीं पी सकते । किंतु उन्होंने उसको शब्दों पर ध्यान नहीं दिया और पानी पीना चाहा । अत: उसने उन्हें मार डाला । )


Q2: Who was the Yaksha? Why had he come to test Yudhishthira without form?
(यक्ष कौन था? वह युधिष्ठिर की परीक्षा लेने के लिए अपने वेश के बिना क्यों आया था?)


Ans: Yaksha was Yama, the Lord of Death. He had taken the form of Yaksha to see and test Yudhishthira the eldest of five brothers. Yudhishthira was known as “Dharmaraj’. So Yaksha wanted to check the qualities of Yudhishthira. For this, he asked many questions to him rapidly. Yudhishthira answered all the questions of Yaksha wisely. Yaksha was pleased by the answers of Yudhishthira.

(यक्ष मृत्यु के देवता यम थे । उन्होंने पाँचों भाइयों में सबसे बड़े युधिष्ठिर को देखने और उसकी परीक्षा लेने के लिए यक्ष का
रूप धारण कर लिया था । युधिष्ठिर ‘धर्मराज’ के नाम से भी जाने जाते थे । अत: यक्ष युधिष्ठिर के गुणों की जाँच करना चाहते थे । इसके लिए उन्होंने युधिष्ठिर से तेजी से प्रश्न पूछे । युधिष्ठिर ने यक्ष के सभी प्रश्नों के बुद्धिमत्तापूर्वक उत्तर दिए । यक्ष युधिष्ठिर के उत्तरों से प्रसन्न थे । )


Q3: What questions did the Yaksha ask Yudhishthira?
(यक्ष ने युधिष्ठिर से क्या प्रश्न पूछे?)

Ans: Yaksha put many questions to Yudhishthira. In these questions are included: What rescues man in danger?; By the study of which science does man become wise?; What is swifter than the wind?; What is more faded than a dried straw?; What befriends a traveller?; Who is the friend of one who stays at home?; Who accompanies a man in death?; Which is the biggest vessel?; What is happiness?; What makes one a real Brahmana? and so on.

(यक्ष ने युधिष्ठिर से अनेक प्रश्न पूछे । इनमें शामिल थे- खतरे के समय मनुष्य की रक्षा कौन करता है?; कौन से विज्ञान का अध्ययन करके मनुष्य बुद्धिमान हो जाता है?; हवा से तेज चलने वाला कौन है?; सूखी घास से भी अधिक मुरझाया हुआ कौन होता है?; यात्री का मित्र कौन होता है?; घर पर व्यक्ति का मित्र कौन होता है?; मृत्यु के बाद मनुष्य का साथ कौन देता है?; सबसे बड़ा बर्तन कौन-सा है?, सुख क्या है?; कौन-सी एक बात मनुष्य को सच्चा ब्राह्मण बनाती है? इस प्रकार यक्ष ने
बहुत-से प्रश्न पूछे ।


Q4: Give a character sketch of Yudhishthira as an impartial and justice-loving person.
(युधिष्ठिर का निष्पक्ष तथा न्याय-प्रिय के रूप में चरित्र-चित्रण कीजिए । )

Ans: A loving brother: Yudhishthira was the eldest of all Pandavas. He loved all of them greatly. They had been living in exile. When Yudhishthira saw his brothers lying dead, he could not bear their separation. He cried loudly and mourned. Brave and intelligent: Yudhishthira was a brave man. He could face any situation. He was very intelligent also. He answered all questions satisfactorily asked by Yaksha. As an impartial: When Yaksha asked Yudhishthira about the brother he would like to revive, Yudhishthira asked Nakula to be revived. Thus Yudhishthira proved that he was impartial. Love for justice: Yudhishthira loved justice very much. But So he chose Nakula to be revived so that the scale, of justice should be even. Yudhishthira was known as ‘Dharmaraj’ for his love for justice.


एक प्रिय भाई- युधिष्ठिर सभी पांडवों में सबसे बड़े थे । वे उन सभी को बहुत प्रेम करते थे । वे वनवास में रह रहे थे । जब युधिष्ठिर ने अपने भाइयों को मृत पड़े देखा तब वे उनके वियोग को सहन न कर सके । वे जोर से रोने लगे और विलाप करने लगे । बहादुर और समझदार- युधिष्ठिर बहादुर व्यक्ति थे । वे किसी भी परिस्थिति का सामना कर सकते थे । वे बहुत समझदार भी थे । उन्होंने यक्ष द्वारा पूछे गए सभी प्रश्नों के संतोषजनक उत्तर दिए । निष्पक्ष के रूप में- जब यक्ष ने युधिष्ठिर से उसके भाई के विषय में पूछा, जिसे वह पुनर्जीवित करवाना चाहेगा, तो युधिष्ठिर ने नकुल को पुनर्जीवित करने के लिए कहा । अत: युधिष्ठिर ने सिद्ध कर दिया कि वे निष्पक्ष हैं । न्याय प्रेमी- युधिष्ठिर न्याय से बहुत प्रेम करते थे । वह स्वयं कुंती के पुत्र के रूप में जीवित थे । परंतु माद्री के दोनों पुत्रों में से कोई भी जीवित नहीं था । अत: उन्होंने पुनर्जीवित कराने के लिए नकुल को चुना ताकि न्याय की तराजू के पलड़े बराबर रहें । युधिष्ठिर अपनी न्यायप्रियता के कारण ‘धर्मराज’ के नाम से जाने जाते थे ।

Q5: Why did Yudhishthira prefer Nakula to be alive?
(युधिष्ठिर ने नकुल को जीवित कराने के लिए क्यों चुना?
Ans: In search of his brothers, Yudhishthira reached the same pool. When he wanted to drink water, he also heard the same warning that his brothers have heard. His brothers were lying dead near the pool. But Yudhishthira answered all the questions of Yaksha. Yaksha was most pleased by his answers. So he became ready to revive one of his brothers of his choice. Yudhishthira chose Nakula, the son of Madri bccause he, the son of Kunti, was alive. So Kunti was not completely bereaved. In order to keep the scales of justice even, he wanted to revive Madri’s son, Nakula.) (अपने भाइयों की तलाश में युधिष्ठिर उसी तालाब पर पहुँच गए । जब वे पानी पीना चाहते थे तब उन्होंने भी वही चेतावनी सुनी जो उनके भाइयों ने सुनी थी । उनके भाई तालाब के पास ही मृत पड़े थे । किंतु युधिष्ठिर ने यक्ष के सभी प्रश्नों के उत्तर दे दिए । यक्ष उनके उत्तरों से बहुत प्रसन्न हुआ । अत: वह उनकी पसंद के किसी एक भाई को पुनर्जीवित करने के लिए तैयार हो गया । युधिष्ठिर ने माद्री के पुत्र नकुल को चुना । क्योंकि वे, कुंती के पुत्र के रूप में जीवित थे । इसलिए कुंती पूर्ण रूप से दु:खी नहीं थी । न्याय के पलड़े बराबर रखने के लिए वे माद्री के पुत्र नकुल को पुनर्जीवित कराना चाहते थे । )

Q6: How did Yudhishthira proved himself impartial?
(युधिष्ठिर ने स्वयं को निष्पक्ष कैसे सिद्ध किया?)
Ans: When Yudhishthira reached near the pool, he saw his brothers lying dead on the ground. He heard a voice without form, which warned him. This was the voice of Yaksha. He asked him to answer his questions. Yudhishthira answered all the questions of Yaksha. Yaksha was pleased by his answers. So he became ready to revive one of his brothers of his choice. Yudhishthira chose Nakula, the son of Madri becuase he, the son of Kunti, was alive. So Kunti was not completely bereaved. In order to keep the scales of justice even, he wanted to revive Madri’s son Nakula. Thus he proved himself impartial.
(जब युधिष्ठिर सरोवर के पास पहुंचे, तो उन्होंने अपने भाइयों को जमीन पर मरे हुए पड़े देखा । उन्होंने एक अदृश्य आवाज सुनी । यह यक्ष की आवाज थी । उसने उन्हें अपने प्रश्नों के उत्तर देने के लिए कहा । युधिष्ठिर ने यक्ष के सभी प्रश्नों के उत्तर दे दिए । यक्ष उनके उत्तरों से बहुत प्रसन्न हुआ । अत: वह उनकी पंसद के किसी एक भाई को पुनर्जीवित करने के लिए तैयार हो गया । युधिष्ठिर ने माद्री के पुत्र नकुल को चुना । क्योंकि वे, कुंती के पुत्र के रूप में जीवित थे । इसलिए कुंती पूर्ण रूप से दुःखी नहीं थी । न्याय के पलड़े बराबर रखने के लिए वे माद्री के पुत्र नकुल को पुनर्जीवित कराना चाहते थे । इस प्रकार युधिष्ठिर ने स्वयं को निष्पक्ष सिद्ध कर दिया ।


Q1: Who was Yudhishthira?
(युधिष्ठिर कौन थे?)
Ans: Yudhishthira was the eldest of all Pandavas. He was known as ‘Dharmaraj’.
(युधिष्ठिर सभी पांडवों में सबसे बड़े थे । वे ‘धर्मराज’ के नाम से जाने जाते थे । )
Q2 : Where had all his brothers gone?
(उनके सभी भाई कहाँ जा चुके थे?)
Ans: His all brothers had gone in search of water.
(उनके सभी भाई पानी की तलाश में जा चुके थे । )
Q3: Why did his brothers not return?
(उनके भाई वापस क्यों नहीं लौटे?)
Ans: His brothers did not return because they had died.
(उनके भाई वापस नहीं आए क्योंकि वे मर चुके थे । )
Q4: What doubts were bothering Yudhishthira when his brothers did not come back?
(युधिष्ठिर को किन संदेहों ने परेशान किया हुआ था, जब उनके भाई वापस नहीं लौटे?)
Ans: Yudhishthira doubted whether his brothers might have fainted or died of thirst, or might have been subjected to a curse or were still wondering in forest for water. These thoughts were bothering Yudhishthira when his brothers did not come back. (युधिष्ठिर ने संदेह किया कि वे प्यास के कारण बेहोश हो गए होंगे या मर गए होंगे, किसी श्राप के शिकार हो गए होंगे या अभी तक पानी की खोज में घूम रहे होंगे । इन विचारों ने युधिष्ठिर को परेशान कर रखा था, जब उसके भाई वासप नहीं लौटे । )
Q5: What did Yudhishthira find when he reached near the pool?
(जब युधिष्ठिर सरोवर के पास पहुँचे, उन्होंने क्या पाया?)
Ans: When Yudhishthira reached near the pool, he found his brothers were lying dead.
(जब युधिष्ठिर सरोवर के पास पहुँचे उन्होंने पाया कि उनके भाई मरे हुए पड़े थे । )
Q6: What did Yudhishthira mourn?
(युधिष्ठिर दु:खी क्यों हुए?)
Ans: Seeing his brothers lying dead on the ground, Yodhishthira mourned.
(अपने भाइयों को जमीन पर मरा हुआ पड़े देखकर युधिष्ठिर दु:खी हुए । )
Q7: Why did Yudhishthira descend into the pool?
(युधिष्ठिर सरोवर में क्यों उतरे?)
Ans: Yudhishthira descended into the pool to quench his overpowering thirst.
(युधिष्ठिर अपनी तीव्र प्यास बुझाने के लिए सरोवर में उतरे । )

Q8: Who stopped Yudhishthira from drinking water?
(युधिष्ठिर को पानी पीने से किसने रोका?)
Ans: Yaksha, the owner of the pool, stopped Yudhishthira from drinking water.
(सरोवर के मालिक यक्ष ने युधिष्ठिर को पानी पीने से रोका । )


Q9: What did the Yaksha tell Yudhishthira about the death of his brothers?
(यक्ष ने युधिष्ठिर को उनके भाइयों की मृत्यु के विषय में क्या बताया?)
Ans: Yaksha told Yudhishthira that his brothers died because they did not heed his words and wanted to drinkwater before answering the questions.
(यक्ष ने युधिष्ठिर को बताया कि उसके भाइयों की मृत्यु इस कारण हुई क्योंकि उन्होंने उसके शब्दों पर ध्यान नहीं दिया और वे उसके प्रश्नों के उत्तर देने से पहले पानी पीना चाहते थे । )

Q10: Why is mind said swifter than the wind ?
(मन को हवा से तेज क्यों कहा गया है?)
Ans: Mind is described as swifter than the wind because it reflects idea within a moment.
(मन को हवा से भी तेज इसलिए कहा गया है, क्योंकि यह विचारों को पल में ही प्रकट कर देता है । )


Q11: How can a person become rich and loved by all according to Yudhishthira?
(युधिष्ठिर के अनुसार एक व्यक्ति धनवान कैसे हो सकता है और सभी का प्यार कैसे प्राप्त कर सकता है?)
Ans: According to Yudhishthira by giving up desire a person can become rich and by giving up pride a person can be loved by all.
(युधिष्ठिर के अनुसार इच्छाओं का त्याग करके एक व्यक्ति धनवान बन सकता है तथा घमंड का त्याग करके सभी का प्यार प्राप्त कर सकता है । )


Q12: What is the greatest surprise in this world?
(इस संसार में सबसे बड़ा आश्चर्य क्या है?)
Ans: Everyday men see creatures depart to Yama’s Kingdom, and yet those who remain want to live forever. This truth is the greatest wonder.
(प्रतिदिन मनुष्य प्राणियों को यमलोक जाते हुए देखते हैं और फिर भी जो बच जाते हैं वे सदा के लिए जीवित रहना चाहते हैं ।
यह वास्तव में सबसे बड़ा आश्चर्य है । )


Q13: Why did Yudhishthira want Nakula to be alive?
(युधिष्ठिर नकुल को जीवित कराना क्यों चाहते थे?)
Ans: Yudhishthira wanted Nakula to be alive because his father had two wives, Kunti and Madri. He himself, the son of Kunti was alive. So Kunti was not completely bereaved. In order to keep the scales of justice even, he wanted to revive Madri’s son Nakula.
(युधिष्ठिर नकुल को जीवित कराना चाहते थे क्योंकि उनके पिता की दो पत्नियाँ थीं, कुंती और माद्री । वे स्वयं, कुंती के पुत्र के रूप में जीवित थे । इसलिए कुंती पूर्ण रूप से दुःखी नहीं थी । न्याय के पलड़े बराबर रखने के लिए वे माद्री के पुत्र नकुल को जीवित रखना चाहते थे । )
Q14: What quality of Yudhishthira pleased Yaksha the most?
(युधिष्ठिर के किस गुण ने यक्ष को सबसे अधिक प्रसन्न किया? Ans: Yudhishthira’s love for justice pleased Yaksha the most.
(युधिष्ठिर के न्याय के प्रति प्रेम ने यक्ष को सबसे अधिक प्रसन्न किया । )

VOCABULARY
[A] Match the words of column(I) and (II) according to the similarity in their meanings:
Up Board Class 10 English Solution Chapter -1 The Enchanted Pool

[B] Use these group of words in your own sentences :


subjected to, driven by, gave up, none other than, wander about, in order that, just when, came upon.


Ans: Subjected to: India has been subjected to the British rule for over two hundred years.
driven by: The red car driven by Ujjawal could be clearly seen against the white snow.
gave up: Aarav gave up all his bad habits. none other than: In my difficulty,
none other than my father helped me. wonder about: Why are you wondering about his success?
in order that: In order that all the students may get the report card, the teacher asked them to be quite.
just when: We reached school just when it started raining heavily.
came upon: All the students came upon the stage to perform their program.

[C] Give antonyms of:


curse, misfortune, powerful, rapidly, courage, alive, justice, pleased
curse——bless
misfortune—–fortune
powerful—-weak
rapidly——slowly
courage—–discourage
alive—-dead
justice——–injustice
pleased————angry


[D] Form three words using each of the prefix given below:

  1. mis- fortune
  2. un-happy
  3. dis-appear
  4. re-vive
  5. im- patient
  6. over-power

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top